Mine topp 10 turforslag

Jeg får innimellom spørsmål om jeg har noen fine turer å anbefale. Vårt vakre land har så mange fine steder å by på, enten det er i skogen, på fjellet eller langs kysten. Nedenfor har jeg forsøkt å beskrive mine topp 10 turforslag. Dette er en god blanding av nærturer, overnattingsturer, toppturer og langturer. Skal du på en topptur anbefaler jeg deg å laste ned TOPPS-app’en som kan hjelpe deg til å navigere frem på turen og til å lagre turminnet digitalt. For andre type turer bruker jeg alltid UT app’en – der ligger det også mange andre gode turforslag rundt omkring i hele Norge. Alle turene jeg har listet opp nedenfor finner du inne på UT.no eller UT app’en:) Der vil du også kunne få opp flere detaljer om hver enkelt tur.

Riktig god tur!

1. Topptur til Gjerdrums kommunetopp, Prekestolen 410 moh – turen kan starte fra ulike steder i Gjerdrum almenning avhengig av hvor langt du vil gå. Jeg vil anbefale å starte fra A-brua og følge blåmerket sti derfra mot Busterudvangen og så videre til toppen. Vel fremme kan du nyte en fabelaktig utsikt utover Romerike og jeg kan anbefale å ta med deg hengekøya og sove her oppe en natt:) Ca. 12 km t/r – ca. 4-5 timer

2. Romeriksåsen på langs – dette er en nydelig langtur igjennom vakre og fredelige Romeriksåsen. Du kan velge om du vil starte fra Eltonåsen i nord eller fra Tæruddalen i sør. Underveis passerer man flere gamle setervanger og fine steder å ta en rast, f.eks. Henivangen, Busterudvangen, Årstadvangen m.fl. Ca. 25 km – ca. 7- 8 timer.

3. Topptur til Fannaråken i Jotunheimen – det er lite som slår en kombinert bretur og topptur syns jeg. Og er du heldig kan du nyte en vakker solnedgang og soloppgang fra Fannaråken. Turen starter fra Sognefjellshytta hvor du først går noen km. inn til brekanten. Husk å bestille bretur på forhånd. Dernest kan du nyte en times vandring over Fannaråkbreen før du igjen går i eget tempo det siste strekket til topps. Turen passer også godt for turvante barn fra 10-års alder. Ca. 5-6 timers tur.

4. Vuludalen i Rondane – ingen sommer er komplett for meg før jeg har vært en tur innom majestetiske Rondane. Da jeg gikk Rondanestien i 2019 oppdaget jeg vakre Vuludalen. Denne kan du oppleve enten på dagstur fra Eldåbu eller Bjørnhollia eller ved å ta en overnattingstur og gå mellom disse hyttene. Velger du å gå hele strekningen mellom hyttene er den på 17 km og beregn ca. 6 timer.

5. Norge på tvers – langtur langs 63 grader nord – har du en ukes ferie til rådighet er dette en spektakulær tur igjennom Sylane i Trøndelag. Ruta er lagt opp slik at du går fra hytte-til-hytte hele veien. Her er det alt fra frodige furuskoger, endeløse myrer og majestetiske fjelltopper. Vi gikk denne hele familien da yngste var 11 år så den egner seg også for turvante barnefamilier. 120 km – 7-8 dager (kan være greit å legge inn en hviledag men litt avhengig av vær og vind).

6. Kyststien fra Stavern til Helgeroa – her kan du vandre i 35 km langs strender, over svaberg og igjennom furuskogen. Stien kan fint gås fra begge kanter og man kan ta buss tilbake til bilen. Ønsker man å dele opp vandringen og ta en overnatting eller to underveis er det mange fine steder å overnatte i telt eller hengekøye langs ruta. Vi startet vår tur med en overnatting på Stavernsodden fyr og det var virkelig en opplevelse for både voksne og barn.

7. Topptur til Skreikampen i Eidsvoll – en fin nærtur for oss som bor på Romerike. Dette er Eidsvolls kommunetopp og den ruver hele 698 moh så her får man nesten litt fjellfølelse. Utsikten fra toppen er fantastisk og man ser langt inn i fjellheimen nordover på en klar dag. Gåturen kan også kombineres med litt kulturhistorie da det er flere nedlagte jernmalmgruver du kan gå innom på vei opp eller ned. Ca. 6 km t/r – ca. 2. timer.

8. Tur til Norges mest spektakulære DNT hytte, Rabothytta. Er det en DNT hytte som virkelig er verdt et besøk så er det denne. Hytta ligger på ca. 1200 moh ved Okstindbreen på Helgeland (opp fra Korgen i Nordland). Det er fullt mulig å ta en dagstur inn til denne hytta da det kun er 5 km å gå fra p-plassen og opp til hytta. Men jeg anbefaler virkelig at man tar en overnatting på denne flotte hytta. Det er lite som slår morgenkaffen her oppe med panoramautsikt inn i Okstindene.

9. Lårdalsstigen i Telemark – en tur hvor du vil kjenne på høydeskrekken hvis du har det. Jeg valgte å ta morgenbåten fra Dalen til Lårdal og så gå tilbake. På denne turen må du forsere mange høydemetere men alt slitet er verdt det når du kommer til turens toppunkt, Gløystølnuten, på 848 moh. Herfra er det utsikt mot Dalen og langt innover Hardangervidda. Det er også mange fine andre utsiktspunkt underveis, og mye spennende kulturhistorie å fordype seg i. Ca. 16 km og 6-7 timer.

10. Utsiktstur i Geiranger – Skageflå gård og Homlongsetra – legg ut på tur til Dronning Sonjas favoritt turmål og nyt kaffekoppen på toppen av Skageflå med vidunderlig utsikt utover Geirangerfjorden og fossefallet de syv søstre. Båtskyss over fjorden må bestilles i Geiranger (f.eks hos Grande Camping) på forhånd. Turen er bratt og du må forsere ca. 550 moh totalt men for en opplevelse det er å vandre i dette frodige kulturlandskapet langs fjorden. Turen går over fjellet og langs med fjorden helt tilbake til Geiranger. Ca. 12 km og 5-6 timer.